Türk Deniz kuvvetleri, Rusya’nın Ukrayna ile savaşında Karadeniz’de yüzen başıboş mayınlar hakkında uyarı yayınlamasından günler sonra meydana gelen bir olayda, Cumartesi günü İstanbul Boğazı’nda yüzen başıboş bir deniz mayınını etkisiz hale getirdi.
Savunma Bakanı Hulusi Akar, ilk olarak kuzey Boğaz’da balıkçılar tarafından keşfedilen cismi eski bir mayın türü olarak nitelendirerek, bu konuda hem Rus hem de Ukraynalı yetkililerle temas halinde olduğunu söyledi.
Bir Reuters tanığı, donanma gemilerinin, askeri uçakların ve helikopterlerin aktif olduğu sahil köyü Rumelifeneri’den yüksek bir patlama sesi duydu. İkinci bir Reuters tanığına göre, İstanbul’dan bölgeye bir mayın avcısı gemisi de yöneldi.
Akar, televizyondan yaptığı açıklamada, “Eski tip olduğu belirlenen mayın ekibimiz tarafından etkisiz hale getirildi ve deniz kuvvetleri teyakkuz halinde çalışmalarını sürdürüyor” dedi.
Bu arada, Türk haber kaynakları günün ilerleyen saatlerinde aynı bölgede başka bir mayın tespit edildiğini ve cismin yerini tespit etmek ve dağıtmak için Sualtı Savunma Grubu (SAS) Komutanlığı ekiplerinin gönderildiğini bildirdi.
Kıyı Güvenliği Genel Müdürlüğü Reuters’e verdiği demeçte, balıkçıların önce cismi bir yanaşma alanının yakınında fark edip, bölgedeki gemilere telsiz uyarıları gönderen sahil güvenliğe bildirdiğini söyledi.
Daha önce, sahil güvenlik gemileri dalgalar üzerinde sallanan yuvarlak nesneden uzak durmaları konusunda uyarmıştı ve bir dalış ekibi başlangıçta araştırmak için harekete geçti.
Kıyı Emniyeti Müdürlüğü yetkilisi, Karadeniz ile Akdeniz’i birbirine bağlayan önemli bir ticaret kanalı olan İstanbul Boğazı, şüpheli mayın riski nedeniyle 11:25 (08:25 GMT) ile 15:15 saatleri arasında kapatılmıştı. Deutsche Presse-Agentur’a (dpa) telefonda anlattı.
Müdürlüğün internet sitesine göre, petrol tankerleri ve kargo gemileri de dahil olmak üzere birçok gemi bu süre zarfında her iki girişte de beklemede kaldı. Müdürlüğe göre, her yıl 33 kilometrelik (21 mil) boğazdan ortalama 40.000’den fazla gemi geçiyor.
Bu arada tarım bakanı, güvenlik gerekçesiyle güneybatı Karadeniz’deki Türk sularında geceleri “her türlü balıkçılık faaliyetinin” yasaklandığını söyledi.
Twitter’da, Bulgaristan’dan Boğaz’ın Karadeniz girişi de dahil olmak üzere Türkiye’nin kuzeybatı kıyı şeridine kadar deniz boyunca “gün batımından gün doğumuna” balık avlamanın bir sonraki duyuruya kadar askıya alındığı belirtildi.
Türkiye, Karadeniz sınırlarını Moskova’nın geçen ay işgal ettiği Rusya ve Ukrayna ile paylaşıyor.
Rusya’nın ana istihbarat teşkilatı Pazartesi günü yaptığı açıklamada, birkaç mayının Ukrayna limanları yakınlarındaki kablolardan koptuktan sonra denize sürüklendiğini, Kiev tarafından dezenformasyon ve denizin bazı kısımlarını kapatma girişimi olarak reddedildiğini söyledi.
Karadeniz, tahıl, petrol ve petrol ürünleri için önemli bir nakliye arteridir. Türkiye’nin 16 milyon nüfuslu en büyük şehri olan İstanbul’un kalbinden geçen İstanbul Boğazı üzerinden Marmara’ya ve ardından Akdeniz’e ve daha sonra güneybatıda Çanakkale’ye bağlanır.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu hafta mayınların Türkiye sularına ulaşma riskinin olup olmadığı sorulduğunda, gerekli önlemlerin alındığını söyledi.
Bu ayın başlarında Ankara, Rusya’nın Ukrayna’yı işgaline yanıt olarak Karadeniz limanlarında kayıtlı olanlar dışındaki tüm savaş gemilerinin boğazlara erişimini kısıtladı.
1936 Montrö Sözleşmesi uyarınca Türkiye, Karadeniz ile Akdeniz’i birbirine bağlayan Türk Boğazları üzerinde kontrol sahibidir. Ticaret gemileri barış zamanında boğazdan serbestçe geçebilirken, savaş gemileri belirli kısıtlamalarla karşı karşıyadır.